Novice in obvestila


“DAN za ZDRAVJE”

V torek, 31. 8. 2021, smo na Mackadam Ranču v Dupljah, pripravili “Dan za zdravje” za vse zaposlene. Večina naših zaposlenih je svojcev, zato smo želeli pripraviti dogodek, na katerem bodo lahko sodelovali tudi invalidi in njihovi družinski člani. Tako je poleg Dneva za zdravje, potekal tudi projekt “Zdravje in šport za boljši jutri”, ki je bil namenjen invalidom. Dogodka se je udeležilo več kot 120 gostov, od tega okoli 40 invalidov.

Dopoldan so zaposleni poslušali predavanje Janija Prgića, z naslovom “Tanka črta odgovornosti”, med tem pa so za invalide posrkbeli prostovoljci. V dogodek je bilo vključenih 12 prostovoljcev, večinoma iz Gorenjske, ki so med predavanjem zaposlili invalide s športnimi aktivnostmi, barvanjem, igranjem družabnih iger, risanjem…

Po predavanju smo se vsi povabljeni učili osnov karateja, skupaj z Bojanom Marinčkom, ki je specializiran za vadbe za osebe s posebnimi potrebami. Po športni aktivnosti smo imeli kosilo, nato pa živo glasbo z Andrejem Fickom, saj imajo naši uporabniki izredno radi narodno zabavno glasbo.

Za konec so dan popestrili plesalci plesne šole Tej Dance, ki so skupaj z nami zaplesali  in nas naučili nekaj plesnih korakov.

Na Ranču Mackadam smo imeli možnost jahanja, tako da so v popoldanskem času  naši uporabniki  jahali konje, pod vodenjem jahalnih učiteljev.

Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen promoviranju zdravja na delovnem mestu, ter srečanju vseh uporabnikov in njihovih svojcev, ki so vključeni v zavod ZRIPS.

Naši zaposleni  so na tem dogodku imeli priložnost spoznati nove ljudi, se z njimi pogovarjati, družiti ter izmenjavati svoje izkušnje.

Prav zaradi organiziranih aktivnosti za invalide in srčnih prostovoljcev, ki so z invalidi izvajali različne aktivnosti, pa so se tudi starši in svojci naših uporabnikov lahko sprostili.

Za uspešno izpeljan dogodek se moramo zahvaliti tudi našim donatorjem:

ŽELVA d.o.o.

KARANTANIJA BH d.o.o.

ELEKTRO LJUBLJANA

KRKA d.d.

ELISA PRINT d.o.o.

in ostalim fizičnim osebam, ki so donirali sredstva v ta namen.

O našem dogodku pa lahko preberete tudi v Gorenjskem Glasu (torek, 7. september 2021) in na spletni strani Gorenjski Glas.

 

VABILO – spletne delavnice SAMOZAGOVORNIŠTVA

Spletne delavnice Samozagovorništva bodo namenjene samo osebam z motnjo v duševnem razvoju (njihovi starši oz. skrbniki niso udeleženci spletnih delavnic, ampak so lahko samo tehnična pomoč). Spletne delavnice bo vodil Rok Usenik, potekale bodo preko aplikacije ZOOM, dvakrat mesečno – prvi in tretji četrtek v mesecu med 15:00 in 16:00. Termin prve spletne delavnice je četrtek, 4.11.2021 med 15:00 in 16:00. Na prvi predstavitveni spletni delavnici bodo udeleženci spoznali samozagovorništvo in lahki jezik ter kje najti novice ter ostala besedila napisana v lažje berljivi obliki. Na drugem srečanju se bodo pogovarjali z osebami z MDR, ki so že v samozagovorniških skupinah ter se dogovorili o temah naslednjih spletnih delavnic.

V kolikor bi bili vaši člani zainteresirani za spletne delavnice Samozagovorništva naj se prijavijo na tej povezavi: Samozagovorništvo – Google Obrazci ali pa naj pišejo na elektronski naslov: klara.bohorc@zveza-sozitje.si. Ob prijavi naj napišejo ime in priimek osebe z MDR ter ime in priimek starša oz. skrbnika, v katero društvo Sožitje so včlanjeni ter njihov elektronski naslov preko katerega jih bomo kontaktirali. Prijave so odprte do konca meseca, dne 31.10.2021. Prijave po tem datumu žal niso možne, ker bodo delavnice potekale v manjših zaključenih skupinah.

V kolikor vas zanima več o samozagovorništvu, si lahko o tem več preberete na tej povezavi: »Drugi ljudje oblikujejo odločitve namesto nas, z nami se ne pogovarjajo, pogosto nas za mnenje niti ne vprašajo.« – RTVSLO.si