Igrajmo se, spoznjamo se

»Mami, danes so prišli ljudje, ki ne bodo nikoli živeli sami.« (Ana – 5 let, Vrtec Orehek)

» Vrtec Orehek pri Kranju «

Septembra 2021 smo pričeli s projektom Igrajmo se, spoznajmo se v dveh skupinah Vrtca Orehek pri Kranju. Tam smo izvedli uvodno delavnico, kjer smo spoznali otroke in jih s pomočjo pravljice, pripravili na dan z varovanci. V mesecu septembru smo tudi v skupini varovancev izvedli uvodno delavnico, kjer smo jih pripravili na dan z otroki. Na prvem srečanju so se nam pridružili uporabniki Dnevnega Centre Zveze Sožitje Ljubljana. Družili smo se na hodniku vrtca in v igralnicah. Dopoldne smo pričeli v skupnem krogu, kjer smo se predstavili in sprostili ozračje. Nato so otroci in varovanci imeli priložnost igre po kotičkih, kjer si je vsak izbral tisto, kar je želel. Tako so igrali družabne igre, sestavljali sestavljanke, barvali, ustvarjali… Na hodniku so imeli pripravljen poligon, ki je bil tako za otroke, kot naše varovance izziv, ki so ga uspešno premagali. Dopoldan smo zaključili v skupnem krogu, s kratko poslovilno igro in kratko, izrazno evalvacijo.

Spomladi, marca 2022 smo ponovno izvedli projekt, v istih skupinah predšolskih otrok. Tokrat so se nam pridružili varovanci Zavoda ZRIPS, katere so pospremili njihovi osebni asistenti. Tokrat smo dogodek izvedli na igrišču za šolo, kjer smo imeli mnogo možnosti za različne igre. Tako so otroci skupaj z varovanci igrali nogomet, metali na koš, premagovali poligon, barvali in se igrali različne družabne igre. V veliko čast nam je bilo, da je naš projekt s kratkim obiskom, pozdravil tudi ravnatelj šole in nam vsem izrekel lepo dobrodošlico. K projektu smo povabili tudi Gorenjski Glas, ki se je z veseljem odzval in pripravil kratek prispevek, ki ga lahko najdete tukaj.

»Obisk vaših varovancev še vedno odzvanja v našem vrtcu. Otroci se še vedno včasih spomnijo in kdo kaj reče ali vpraša. Tudi od staršev so bile povratne informacije pozitivne.« (vzgojiteljica v vrtcu)